Loading

Družinsko fotografiranje – kako lahko naredimo še boljše slike?

Družinsko fotografiranje – je pomembno za ohranjanje spominov. Nič ni bolj dragocenega kot iskrena igra z otrokom, ljubeči trenutki, ki se za vedno vtisnejo v vsakega izmed nas. Saj veš, fotografija pove več kot 1000 besed. Pa še res je, saj trenutki minejo, fotografije pa ostanejo za vedno! In verjemi nama, da so takšne fotografije čez nekaj let vredne veliko več, kot si morda predstavljate v tem trenutku.

Kaj pa lahko storite, da bodo vaše družinske fotografije še boljše?

Zaupaj fotografu

Zaupajte svojemu fotografu in nagradil vas boz neverjetnimi fotografijami. Verjemite, za naju ni lepših besed kot: “Popolnoma vama zaupamo in vemo, da bodo fotografije res lepe!” Če veš, da nekdo zaupa vate in je prepričan, da boš dobro opravil svoje delo, potem se avtomatsko še bolj potrudiš, da ne boš razočaral.

Izberite oblačila

Za družinsko fotografiranje si že nekaj dni prej izberite oblačila. To pomeni, da si vsi družinski člani že prej pripravite oblačila, ki jih boste nosili za fotografiranje. Skrbno si izberite oblačila, da bodo na fotografijah izgledala privlačno, a hkrati udobno. Izberite oblačila, v katerih se dobro počutite, pa tudi sproščeno. Priporočava, da so barve oblačil vseh družinskih članov med seboj usklajene. Najbolje je, da vsa izbrana oblačila položite na posteljo ali kakšno drugo večjo površino in preverite, kako posamezni kosi oblačil izgledajo kot celota.

Pripravite otroke

Če boste svoje otroke že prej pripravili na samo fotografiranje, bo celotna izkušnja manj stresna zanje. Otroci bodo bolj sproščeni, vedeli bodo kaj jih čaka in kaj se od njih pričakuje. Povejte jim kam bodo šli, kdo bo poleg vas še tam in kaj boste tam počeli. Če so otroci že nekoliko straješi, jim razložite, da si želite, da boste skupaj ustvarili nekaj fotografij in zakaj je za vas to pomembno. S seboj vzemite nekaj „podkupnine“ v smislu sladkarij ali igrač, ki jim jih boste dali na koncu fotografiranja kot nagrado, ker so bili pridni (ne pozabite, otroku je potrebno nagrado izročiti po fotografiranju in ne med njim). (1)

Igre

Že pred družinsko fotografiranje razmislite o igrah, ki se jih otroci radi igrajo in se pri tem sprostijo. Igre ali šale, ki so v vaši družini prisotne, so na fotografiranju več kot dobrodošle. S tem se bodo otroci sprostili, se bodo zabavali in imeli lepo, in kar je najbolj pomembno – ne bodo izgubili volje. S seboj lahko prinesete tudi kakšne igrače ali rekvizite, da bo igra še boljša (na primer staro čipkasto zaveso ali odejo, ki jo starša dvigneta visoko v zrak, otroci pa tečejo pod njo). Nikakor ne prinašajte igrač, ki so namenjene izključno enemu otroku, saj drugače ne bo želel sodelovati pri fotografiranju. Ko otroku enkrat pokažete ali izročite njegovo (najljubšo) igračo, se bo posvečal le njej, igračo mu raje dajte kot nagrado za pridnost. Poslužujte se iger, ki se jih lahko igra celotna družina.

Če otroci dlje časa potrebujejo, da se sprostijo pred neznancem, se že vnaprej pripravite na to, kako boste svojega otroka spravili v smeh. Starši svoje otroke poznate veliko bolje kot vsi drugi ljudje na svetu, in samo vi veste kaj vaše otroke spravlja v smeh. Je to žgečkanje, zganjanje vragolij za najinimi hrbti ali kaj čisto drugega?

Ideje in želje

Če imate vi ali kdorkoli v družini kakšno posebno željo za družinsko fotografiranje, nama to prosim zaupajte. Več kot vesela sva, ko imajo družinice kakšno idejo ali željo glede fotografiranja. Najin cilj je, da ste s fotografijami čim bolj zadovoljni. Tudi sama imava nekaj svojih idej, ampak res rada prisluhneva tudi vašim. To je zelo dobrodošlo!

Vzemite si čas

Na dan fotografiranje si vzemite čas in se začnite pripravljati že dovolj zgodaj. Če boste to storili prepozno, se vam bo mudilo in boste morda postali nekoliko nervozni, posledično pa boste to prenesli tudi na svoje otroke. Otroci vsekakor tega ne smejo občutiti, vedeti moraj, da gre za prijetno fotografiranje, pri katerem bo vse potekalo sproščeno in zabavno. Ne pozabite se od doma odpraviti dovolj zgodaj, saj se z zamujanjem lahko zmanjša vaš čas fotografiranja (v primeru, da imava ta dan več fotografiranj ali kakšne druge obveznosti, vam žal ne moreva zagotoviti, da bomo fotografiranje zaradi zamude lahko podaljšali). Seveda se potrudiva, da si vzamemo več časa ali pa v času, ki ga imamo poskušamo ustvariti čim več lepih fotografij.

Preverite tudi:

Tudi ati naj bo dobre volje

Ko na fotografiranje pripravljate otroke, ne pozabite pripraviti tudi svojega partnerja. Morda se sliši smešno, ampak misliva popolnoma resno. Nič ni bolj moteče od tega, da so očetje slabe volje, se jim vse skupaj zdi „bedasto“ ali pa jim je „vse odveč“. Takšni očetje znajo zelo negativno vplivati na celotno izkušnjo, kar posledično vpliva tudi na otroke ali pa končni rezultat (fotografije). Pomembno je, da so tudi atiji dobre volje, se sprostijo in se znajo zabavati s svojimi otroki pred objektivom.Zaupajte nama, tega sedaj ne bi pisala, če v preteklosti ne bi imela nekaj takšnih izkušenj.

Zato mamice, vzemite stvari v svoje roke, in poskrbite, da se en dan pred fotografiranjem vsi družinski člani sprostite in naj se na fotografiranju izražajo vaši ljubeči odnosi, povezanost in toplina.

Morda se sliši nekoliko klišejsko, ampak na samem fotografiranju je najbolj pomembna ljubezen v vaši družini. Gre za stiskanje, žgečkanje in igranje, pred najinimi objektivi se lahko z otroci igrate tako kot bi se doma za štirimi stenami. Gre za to, da svojim otrokom pokažete, kako zelo jih imate radi, da bodo imeli in občudovali te spomine še naslednjih 20 let in več. (2)

Share: