Loading

Družinsko fotografiranje za čudovite spomine!

Družinsko fotografiranje za čudovite spomine!

Družinsko fotografiranje je zelo pogosto v zadnjem času!

Družinsko fotografiranje je poleg porok glavno področje številnih fotografskih podjetij. Zakaj je tako pogosto? Ker je tako kot poroke tudi družinsko življenje minljiv trenutek. Starši se zavedajo, da njihovi otroci hitro odraščajo in ujeti trenutke posebnega časa v njihovem življenju je odlična ideja.

Kaj je družinska fotografija?

Družinske fotografije so v bistvu skupinski portreti. Na njih lahko gledate enako, zagotovo pa so podobni posnetkom, ki jih posnamejo številni poročni fotografi. Večina želi mešanico odkritih in postavljenih posnetkov. Izraz družina je tako prilagodljiv, da lahko tovrstno delo vključuje vse od para do velike razširjene družine z babicami in dedki ter celo bratranci. Včasih so vključeni tudi hišni ljubljenčki! Za otroke se običajno zahtevajo družinski portreti. Starši ali stari starši se želijo spomniti določenega časa, ko so otroci majhni. (1)

Torej, kako se družinsko fotografiranje razlikuje od drugih slogov portretiranja? Kot prvo je za fotografiranje namenjenih več oseb. To pomeni, da boste morali imeti občutek, kdo se s kom razume, in grobo predstaviti njihov odnos. Pomeni tudi, da boste dobili priložnost, da spregovorite o organizaciji snemanja, vključno z garderobo in lokacijami.

S poslovnega vidika družinski fotograf ponuja veliko priložnosti. Če že snemate poroke, so naravne nadaljevanja družinske slike. Svojim poročnim strankam lahko celo ponudite letni popust za ponovljene stranke. So tudi odličen način za ustvarjanje stalnih strank. Stranke bodo morda želele posodobiti svoje portrete vsako leto ali vsaj vsakič, ko pride nov otrok. In oglaševanje od ust do ust je lahko močno, saj bodo ponosne mame in očetje zagotovo pokazale vaše slike.

Družinsko fotografiranje – najboljša oprema za družinske portrete

Skoraj vse odločitve, ki jih sprejmete za družinsko fotografiranje, se bodo vrtele okoli vaše izbire lokacije. Seveda nekatere stranke še vedno iščejo klasične studijske portrete. Toda veliko bolj pogosti so poganjki na kraju samem, ki imajo nekje lepo in smiselno zapolnitev ozadja. (2)

Če snemate v studiu, veljajo vsa standardna portretna pravila. Želeli boste trden stativ, strobofoni, mehke škatle ali lepotne jedi, odsevnike in ozadja. Ne pozabite imeti primernega pohištva za sedenje in nagibanje posnetkov. Morda boste morali malo razširiti svoj studio, da boste imeli prostor za vse. Morda bi bilo dobro, da vadite nastavitve, da vidite, kakšno je največje število ljudi, ki jih lahko imate na eni fotografiji. Preberite naš članek, če želite izvedeti več o nastavitvi domačega fotografskega studia.

Pri lokacijskih snemanjih se boste morali osredotočiti na mobilnost. Večina posnetkov bo ročnih, strobofoni zunaj kamere pa bodo nerodni. Morda bi vam bilo bolje, če bi vgradili svetlobno kamero z dobrim difuzorjem. Ne pozabite, da boste v tem scenariju streljali tako iskrene kot postavljene kadre za družinsko slikanje, velikokrat pa najboljši primeri pridejo med položaji. To pomeni, da morate biti na snemanju pripravljeni, podobno kot na poroki.

 

Kamera

Čeprav za kamero, ki jo izberete, ni nobenih strogih pravil, boste dobro premislili in se prepričali, ali je izbrana kamera sposobna, kar od nje zahtevate. Ročne nastavitve za nadzor težkih razsvetljav so nujne. V veliko pomoč vam bodo morda tudi točkovno ali sredinsko uteženo merjenje. Delal bo skoraj vsak potrošniški ali prosumerski DSLR ali brezzrcalni sistem. Ne glede na to, za katero vrsto gre, naj zajame v formatu RAW, da vam pomaga pri postprodukcijskem poteku dela.

Darilni bon za fotografiranje

Obdarite svoje najdražje z darilnim bonom/kuponom za fotografiranje po izbiri! Darilni bon je odlično darilo za vse, ki iščete zanimivo darilo, saj fotografije trajajo večno! Če potrebujete ideje za darilo za rojstni dan, ste zagotovo na najboljšem mestu. V ponudbi imava pakete fotografiranja z darilnimi boni za vse priložnosti – odlične ideje za darila za rojstni dan in ostale priložnosti.

Fotografiranje se izvaja kjerkoli v Sloveniji ali po dogovoru tudi v drugih državah – potni stroški po Sloveniji so že vključeni v ceno bona! Na bonu za fotografiranje ni napisane cene, tako obdarovanec ne bo vedel vrednosti darila.

Leče

Morda je bolj pomembna kot izbira fotoaparata vaša izbira objektiva za družinsko fotografiranje. Lokacija poganjkov je lahko precej raznolika, z improviziranimi kompozicijami in pozi. Potrebujete prilagodljiv objektiv. Želeli boste nekaj s široko zaslonko, ki v ozadju naredi lep bokeh. Se sprašujete, kako obvladati umetnost bokeh? Tu je nekaj preprostih nasvetov za fotografiranje bokeh. Verjetno boste posneli različne širokokotne in telefoto posnetke, zato bo težko izbrati en objektiv, ki bo vse naredil.

Mnogi fotografi uživajo v fotografiranju z vrhunskimi objektivi. Toda med večino družinskih sej boste morda pogosto menjali leče. Vsaj želeli bi imeti širokokotni, običajni in telefoto. Številnim bo morda veliko lažje uporabljati visokokakovostni zoom objektiv, na primer 24-70 mm ali 28-135 mm. Na koncu je to odvisno samo od vašega sloga fotografiranja in vašega proračuna opreme.

 

Garderoba

Če si ogledate spletne portfelje in poiščete odlične primere družinskih podob, boste najprej opazili, da so garderobe pogosto usklajene. Ali je to potrebno? Ne, vendar je to zelo dobrodošlo.

 

 

 

 

Share: